Forum Bydgoszcz

Potrawy z grzybami w roli głownej - Zupa z kurczęcia z grzybami

Zet - 29 Sierpień 2006, 21:03
:
Zupa z kurczęcia z grzybami.

Porcja dla 4 osób; czas przygotowywania 50 minut.

Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyj±ć, odcisn±ć, odci±ć i odrzucić ogonki.
  2. Piersi kurczecia obrać ze skóry. Mięso pokroić w cienkie płatki.
  3. Makaron gotować we wrz±cej wodzie, na silnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić,
    wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
  4. Bulion zagotować, dodać mięso kurze i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Osolić, dodac pieprz i wymieszac. Wlać sherry, wymieszac ponownie i zdj±ć z ognia.
  5. Zupę podawać z makaronem, posypan± poszatkowanymi listkami pietruszki.

¬ródło: „Encyklopedia sztuki kulinarnej”.