Forum Bydgoszcz
Potrawy z grzybami w roli głownej - Zupa z kurczęcia z grzybami
Zet - 29 Sierpień 2006, 21:03
:
Zupa z kurczęcia z grzybami.
Porcja dla 4 osób; czas przygotowywania 50 minut.
Składniki:- 1200 ml bulionu z kury
- 150 g gotowanych piersi z kurczaka
- 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
- 150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
- 3 łyżki sherry
- sól, pieprz
- 2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:- Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyj±ć, odcisn±ć, odci±ć i odrzucić ogonki.
- Piersi kurczecia obrać ze skóry. Mięso pokroić w cienkie płatki.
- Makaron gotować we wrz±cej wodzie, na silnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić,
wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple. - Bulion zagotować, dodać mięso kurze i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Osolić, dodac pieprz i wymieszac. Wlać sherry, wymieszac ponownie i zdj±ć z ognia.
- Zupę podawać z makaronem, posypan± poszatkowanymi listkami pietruszki.
¬ródło: „Encyklopedia sztuki kulinarnej”.