Tomas napisał/a: |
Mogę polecić wodę Żywiecki Zdrój (cena i jakość ok.).Ostatnio pijemy mineralkę z pociętą cytryną w dzbanku i jest super. |
Zet napisał/a: |
My staramy się pić mineralne, bo źródlane mają tyle minerałów co kranówka jedynie smak mają lepszy (choć te tanie nawet w smaku nie są dobre). |
Tomas napisał/a: |
Za to mogę powiedzieć, że 5l kosztuje troszkę powyżej 3zł niegazowanej a 1,5l trochę powyżej 1zł przynajmniej w Carrefour |
Tomas napisał/a: |
Za to mogę powiedzieć, że 5l kosztuje troszkę powyżej 3zł niegazowanej a 1,5l trochę powyżej 1zł przynajmniej w Carrefour |
Emicha napisał/a: | ||
A jak to wychodzi miesięcznie? Bo generalnie chcąc być oszczędnym to powiem tak: filtr Brita na miesiąc kosztuje 19 zł zazwyczaj. A ile Was wynosi kupowanie 5l wody? Jak częśto kupujecie? Trzeba by to przeliczyć. |
Zet napisał/a: |
W dokumencie dostępnym pod adresem |
Tomas napisał/a: |
Przecież wody źródlane mają tylko mniejszą zawartość minerałów od wód mineralnych więc jak one mogą wypłukiwać? |
www.wodadlazdrowia.pl/pl/8870/0/Wody_sredniozmineralizowane.html napisał/a: |
Wody średniozmineralizowane to wody o zwartości w jednym litrze od 500 do 1500 mg składników mineralnych. Dzięki umiarkowanej zwartości soli mineralnych są smaczane i doskonale służą do gaszenia pragnienia. Można je pić w dowolnej ilości bo nie wypłukują z organizmu składników mineralnych i nie naruszają dzięki temu ich bilansu w organizmie. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sól_kuchenna napisał/a: |
Wielu dietetyków zalicza białą, rafinowaną sól do tzw. białych śmierci (obok cukru i białej mąki). Jej nadużywanie w dzisiejszej kuchni jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych oraz np. nadciśnienia tętniczego. |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_sodu napisał/a: |
Dzienne zapotrzebowanie na chlorek sodowy wynosi około 5 g. Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby chleb, masło, sery, wędliny itp. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w Polsce w przeliczeniu na osobę wynosi ok. 20 g.
Uważa się, że nadmierne spożycie soli kuchennej może przyczyniać się do powstawania pewnych chorób. |
Zet napisał/a: |
Uważa się, że nadmierne spożycie soli kuchennej może przyczyniać się do powstawania pewnych chorób. |
Zet napisał/a: |
Po prostu trzeba zwrócić uwagę jaką wodę się kupuje. Do picia powinno się kupować wodę mineralną, a wodę źródlaną używać tylko do gotowania zup, drinków itp. |
Zet napisał/a: |
Tutaj www.wici.info/News,minera...olowa,5310.html są opisane różne rodzaje wód, a także jak powinno je się przechowywać po otwarciu (można np. dowiedzieć się, że lepiej kupować wody w mniejszym opakowaniu, które można opróżnić w ciągu doby, gdyż po 24 godzinach od otwarcia nawet najlepsza woda może być tak samo niezdrowa, jak kranówa bez przegotowania). |