Forum Bydgoszcz
Dania rybne, owoce morza - Hiszpański ryż
Monika - 1 Wrzesień 2006, 22:20
: Temat postu: Hiszpański ryż
Jeszcze tego nie robiłam, więc na razie nie polecam. Dzisiaj zrobiłam zakupy produktów i jutro w kuchni poszaleję.
Oto przepis:
175 g mięsa z kurczaka bez kości
1 mała zielona papryka
1 mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
225 g długoziarnistego ryżu
600 ml rosołu z kury
50 g groszku z puszki
50 g kukurydzy z puszki
100 g obranych krewetek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
czarne oliwki
posiekana natka pietruszki
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Mięso i paprykę smażymy na oliwie z oliwek przez 4 minuty, mieszając. Dodajemy ryż i mieszamy minutę. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Wrzucamy groszek, kukurydzę i krewetki, ponownie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie prawie cały płyn. Przyprawiamy do smaku. Przybieramy oliwkami, posypujemy pietruszką i podajemy.
(przepis z książki pt. "1000 klasycznych potraw szybkich i prostych"; autor: Carolyn Humphries)
Jutro po obiedzie Zet oceni potrawę :720:
Newman - 1 Wrzesień 2006, 22:56
:
czekam z utesknieniem na relacje... przepis brzmi sensownie...!!
Zet - 2 Wrzesień 2006, 16:49
:
Zjadłem i jeszcze żyję. W smaku było pyszne.
Newman - 2 Wrzesień 2006, 16:55
:
ryz czy browarek??
Zet - 2 Wrzesień 2006, 17:01
:
Jedno i drugie.