Kochani
Zrobiłam, smakowało mnie tylko mnie wiec polecam!
Produkty:
1 duży kabaczek
20 dag mielonego
Jajko
1 cebula mała
1 pomidor
Pół papryki
4 plasterki sera
Przyprawy:
Sól, pieprz
majeranek, bazylia, oregano- jak kto lubi
Kabaczek na pół, wycinamy z niego wnętrze, kroimy miąższ w małe kawałki
Do mięsa mielonego dodajemy posikaną cebulkę, sól pieprz, jajko i wrzucamy to na patelnie, jak się białko zetnie, dorzucamy miąższ kabaczka w kawałkach małych i pomidor i paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy na patelni aż papryka i kabaczek zmięknie, w międzyczasie doprawiamy wg uznania (majeranek, bazylia, oregano)
Następnie wrzucamy przygotowany w ten sposób farsz do połówek kabaczka, na wierzch plasterki sera i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do nagrzanego pieca (150-180 stopni)
Tam około pól godzinki
Można tez z powodzeniem zrobić to bez papryki (ja nie lubię tego warzywa) wiec dla męża dodałam paprykę na patelni jak swoją część farszu wpakowałam do kabaczka
Ja tę potrawę jadłam kiedyś w restauracji greckiej, i tam było to tak zrobione ze można było zjeść również wydrążony kabaczek, mój przepis tego nie gwarantuje - kabaczek pomimo pieczenia jest twardy- może trzeba spróbować w jakimś sosie piec? Czekam na sugestie i propozycje.
Zdjęcia dodam jak tylko będzie to możliwe
Ostatnio zmieniony przez MonSta 29 Wrzesień 2006, 07:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum