Forum Bydgoszcz Strona Główna Forum Bydgoszcz
Forum na luzie
;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: MonSta
31 Sierpień 2006, 14:51
Zupa z kurczęcia z grzybami
Autor Wiadomość
Zet 
Ojciec Dyrektor


Wiek: 43
Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 2889
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Sierpień 2006, 21:03   

Zupa z kurczęcia z grzybami.

Porcja dla 4 osób; czas przygotowywania 50 minut.

Składniki:
  • 1200 ml bulionu z kury
  • 150 g gotowanych piersi z kurczaka
  • 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
  • 150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
  • 3 łyżki sherry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyjąć, odcisnąć, odciąć i odrzucić ogonki.
  2. Piersi kurczecia obrać ze skóry. Mięso pokroić w cienkie płatki.
  3. Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić,
    wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
  4. Bulion zagotować, dodać mięso kurze i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Osolić, dodac pieprz i wymieszac. Wlać sherry, wymieszac ponownie i zdjąć z ognia.
  5. Zupę podawać z makaronem, posypaną poszatkowanymi listkami pietruszki.

Źródło: „Encyklopedia sztuki kulinarnej”.
_________________
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13