Wiek: 43 Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 2889 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Sierpień 2006, 21:03
Zupa z kurczęcia z grzybami.
Porcja dla 4 osób; czas przygotowywania 50 minut.
Składniki:
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 minut. Wyjąć, odcisnąć, odciąć i odrzucić ogonki.
Piersi kurczecia obrać ze skóry. Mięso pokroić w cienkie płatki.
Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 minut. Odcedzić,
wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Bulion zagotować, dodać mięso kurze i grzyby. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Osolić, dodac pieprz i wymieszac. Wlać sherry, wymieszac ponownie i zdjąć z ognia.
Zupę podawać z makaronem, posypaną poszatkowanymi listkami pietruszki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum