Wiek: 42 Dołączyła: 21 Sie 2006 Posty: 1278 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 29 Sierpień 2006, 15:25 Francuski przysmak (nazwa moja)
Oto danie, które podpatrzyłam we Francji, a które Państwo Stawiarscy Nowaki i Monia Gramczewska mieli okazję spróbować dawno temu na Konopnickiej:
Składniki:
(no i tu mam problem, bo robię "na oko")
- ziemniaki ok. 0,5 kg
- boczek wędzony bądź surowy 20-30 dkg
- pieczarki jak kto woli, generalnie danie w oryginale było bez pieczarek, ale można dodać tyle ile kto lubi.
- ser cammembert najlepiej VALBON, może być PRESIDENT może być też TUREK, ale nie kupujcie tanich np. firmy aro, bo nie spełniają wymagań
Przygototwanie:
Ziemniaki i boczek pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni lub brytwance wlać oleju, ale nie za dużo i wrzycić ziemniaczki. Są surowe, więc ogień mały! Jak zmiękną trochę to dodać boczek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki w kostkę pokrojone można podsmarzyć osobno i dodać kiedy ziemnaki i boczek są już gotowe. Ziemniaki nie muszą być tak idealnie miękkie, bo dojdą jeszcze w piekarniku. Wszystko wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i na wierzch ułożyć przekrojone w poprzek połówki cammemberta pleśnią do góry. Serek roztopi się i "wleje" pomiędzy nasze składniki.
Zapiekać w temp. (?) wysokiej aż ser się roztopi a wierzchnia-biała część będzie przyrumieniona.
Można podawać z winem czerwonym półwytrwanym lub
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum