Forum Bydgoszcz Strona Główna Forum Bydgoszcz
Forum na luzie
;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kurczak a'la Newman
Autor Wiadomość
Newman 
Bronsky Squad


Wiek: 45
Dołączył: 15 Sie 2006
Posty: 2726
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 28 Sierpień 2006, 20:59   Kurczak a'la Newman

Przedstawiam danie na 5 osob ale moze byc na wiecej - robilem juz na 9

Składniki:
- 5 pałek z kurczaka - moga byc cale nogi z kwoki - jak kto lubi
- mieszanka warzywna (mrożonka) z np Hortexu
- 4 czerwone cebule
- 1 lub 2 cebule zwykłe
- głowka czosnku - dokladnie okolo 10 ząbkow
- papryka czerwona
- ziemniaki najlepiej młode
- oliwa z oliwek
- tymianek z Kamisa
- przyprawa do kurczaka Kamis
- sól
- kostke z czosnku Knorr

Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc małe kawałki - obieramy ich tyle zeby spokojnie zakryły dno brytwanki a nawet bylo troche więcej. Nastepnie kroimy cebule czerwona i zwykłą też na kawałki; podobnie robimy z papryką ale nie koniecznie całą skrajamy (nasionka out) i ząbkami czosnku (te nie za małe - wystarczy na pół). Pałki myjemy i doprawiamy solą i solidnie przyprawą do kurczaka.
Teraz pora na mieszankę warzywną: znajdujemy sobie sporą michę i wrzucamy do niej całą mieszankę. Do tego wrzucamy jeszcze posiekane cebule, papryke, czosnek i ogólnie wszstko to co pokroilismy w kawałki. Mieszamy. Jeśli do mieszanki była dodana jakaś przyprawa to można też smiało zapodać i wymieszać.
Układamy w brytwance w następujący sposób:
- na spód pyry wysypujemy
- na kartofle zapodajemy zawartość michy czyli mieszankę + warzywa posiekane
- dalej układamy kurczaka zeby tworzył warstwę
- polewamy oliwą od lewej do prawej (lub odwrotnie) przesuwając do przodu. Generalnie nie ma co przesadzać z oliwą. Ja zużywam około połowę tej małej buteleczki oliwy GOYA.
- posypujemy całość tymiankiem
- rozkruszamy w dłoni kostkę czosnkową knora i posypujemy danie równomiernie

Piekarnik ustawiamy tak na 175 stopni z termoobiegiem najlepiej. Wrzucamy brytwanke i pieczemy 1h:20min od czasu do czasu lookając czy się nie przypala albo nie dzieją się jakieś cuda z garem. Po tym czasie zapodajemy w piekarniku na grill górny jak ktoś ma i dopiekamy kurczaka tak z max 10min. Może być mniej - ja generalnie co minutke sprawdzam zeby sie nie zjarał.

Po tym czasie danie jest gotowe i można młucić

SMACZNEGO!!!

Pare fotek:

Bez mieszanki warzywnej i tylko na dwie osoby


Pełnowymiarowe danie na 9 osób:
Ostatnio zmieniony przez Newman 28 Sierpień 2006, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
DiPi 
Janowo Team


Wiek: 44
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 550
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 20:12   

a ja mam pytanie czy te ziemniaki na dno to surowe ??? czy juz moze podgotowane ??? no i czy dostajesz jakas kase za reklame przypraw KNORA ?? ;-)
_________________
button stats bikestats.pl
 
 
     
Newman 
Bronsky Squad


Wiek: 45
Dołączył: 15 Sie 2006
Posty: 2726
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 20:17   

pyry obrane surowe pokrojone na kawalki zapodajesz na dno


a Knorr jest po prostu da best
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13